Laisälven - Kahveen kalastajat

Go to content

Laisälven

Reissut > Reissut
Laisälven

Vuonna 2006 kalastuspaikaksi valitsimme Laisälvenin,jonne lähdimme lauantai aamuna 29.07.
Olimme varanneet helikopteri lennon sunnuntai aamuksi,paikasta nimeltään Adolfström jossa paikallinen yrittäjä on Fjällflygarna Ab,heillä on myös mökkejä vuokralla nimellä Johanssons fjällstugor,omistaja oli molemmissa kumminkin sama ja palvelu oli ensiluokkaista.
Saavuimme illalla noin klo: 21.00 paikallista aikaa perille ja maksoimme lennot ja ostimme kalakortit viikoksi hintaan 175 kr joka ei todellakaan ole hinnalla pilattu.
Majoituimme mökkiin josta yövyttyämme sunnuntai aamuna ajelimme noin kilometrin matkan paikkaan josta helikopteri kuljettaisi meidät Laisälvenille olimme sopineet lähtöajaksi klo: 10.00.

Jouduimme lentämään kaksi lentoa koska kopteriin mahtui vain 4 matkustajaa pilotin lisäksi ja ylipainoakin meillä oli aika tavalla ehkä noin 200 kiloa josta jouduimme maksamaan 15 kr per kilo.
Reissulle oli lähtenyt koko porukka ”kaffeen kalastajia”eli kaikki olivat saaneet kotoa lähtöluvan..

Päästyämme joen rantaan niin ei voinut kuin ihmetellä kuinka kirkasta vesi oli joessa ja vesi oli myöskin aika alhaalla.
Normaali rutiinien mukaisesti laitoimme ensin leirin kuntoon,teltta pystyyn, kamat sinne,virittelimme kalavehkeet ja sen jälkeen nautimme kahvit tällä kertaa Itävaltalaisella rommilla terästettynä.

Eihän siinä porukka kauaa jaksanut vain katsella joelle vaan pitihän sitä mennä kokeilemaan että löytyisikö sitä kalaa ja tulihan sitä ensimmäisenä iltana mutta pienenlaisia olivat taimenet toki oli näköhavaintoja isoista taimenista leirin alapuolella olevassa virrassa mutta eivät ne olleet syönnillä.
Leirimme välittömästä läheisyydesta saimme viikon aikana 3 kivan kokoista taimenta suurimpana Pekan saama 51 cm taimen joka puraisi lippaan ihan leirimme rannassa yöllä.

Kalastelimme viikon aikana leiristämme niin ala kuin ylävirtaan noin 4 km matkalta ja Esso,Keimo ja Pekka kävivät myös Hurasjåkkalla kalassa joka sijaitsi noin 4 km leiristämme ja laski vetensä Laisälveniin sieltä löytyi hyvin taimenta mutta pienenlaisia suurimpana Esson saama 41 cm taimen.
Hurasjåkka oli tosi mahtava pikku joki ja varmasti sieltä löytyy myöskin isompiakin kaloja.
Kelit olivat koko viikon todella aurinkoisia ja hellettä riitti noin 25 astetta päivällä mutta yöt olivat kylmiä vain muutamia lämpöasteita.
Koko reissun aikana satoi vain kahdesti ja silloinkin kuurot olivat hyvin lyhyitä. Helle vaikutti aika tavalla kalastukseen ja varmasti myös kaloihin.
Päivisin ei juurikaan jaksanut lähteä vaeltelemaan,kalastus rajoittui ihan lähivesiin tai sitten kuluttelimme aikaa aurinkoa ottamalla ja uimalla.Kalastelimme sitäkin aktiivisemmin iltaisin ja öisin,taimenetkin olivat huomattavasti hanakampia ottamaan niihin aikoihin.
Viikon aikana saimme 13 yli 40 cm taimenta ja siitä pienempiä tuli varmasti useita satoja,siiman katkojiakin löytyi ainakin Panulta napsahti siimat poikki kun iso taimen jysäytti kiinni perhoon.

Isoja kaloja oli muillakin kiinni mutta valitettavasti niitä ei ylös asti saatu,eikös se ole aina niin että suurimmat ovat niitä jotka pääsevät irti?
Leirimmekin kohdalla olevassa pienessä putouksessa majaili ainakin 4 kg taimen joka kävi lähes joka kerta katsomassa perhoa tai muuta pyydystä mutta ei hyväksynyt niistä yhtäkään ei edes yöllä,viisas kala.
Perhoista voisi mainita sen verran että kyllä ruskea pupa ja päivänkorennon nymfit olivat kova sana,myöskin streamerit olivat hyviä kalastamaan varsinkin kun viistätti rajusti poikki virran.

Taimenet joessa olivat erittäin aggressiivisia tästä kertoo se että varsinkin kun kalasti perholla ja sai tartutettua pikku taimenen ja alkoi vetää sitä kohti rantaa niin yhtäkkiä kala vain jämähti paikalleen ja alkoi panna hanttiin kuin iso kala ja kun siimaa sai vedettyä kelalle niin paljon että näki kalan niin silloin selvisi että pikku kalassa oli kiinni iso taimen näin kävi tosi monta kertaa näistä isoista ei yhtäkään saatu ylös vaikka kokeiltiin kaikkia kikkoja esim. antamalla löysää siimaa jotta taimen voisi nielaista pikkukalan.Yksi taimen haki jopa 4 kertaa saman pikkukalan aina välillä irti päästäen.
Taimenten tällainen käyttäytyminen jäi vähän epäselväksi arveltiin että ne tosiaankin olivat syömäpuuhissa tai sitten kudun läheisyys laittoi ne häätämään muut kalat omalta reviiriltään.
Jos taimenet olivat syömäpuuhissa niin täytyy ihmetellä että kuinka suuria kaloja ne pystyvät nielemään koska osa pikkutaimenista oli 20 cm pitkiä ja syöjä itse pienimmillään noin 40 cm pitkä.
Osa porukasta kalasti myöskin ns.”harvestereilla” vieheinä lotot,muut lipat ja puukalat niillä saatiin myös kohtalaisesti kaloja.
Hyttyset loistivat poissaolollaan eikä mäkäräisiäkään juurikaan näkynyt helteellä ongelmaksi tulivat paarmat niitä oli välillä ihan kiusaksi asti tokihan hyttyset ja mäkäräiset iltaisin ilmestyivät kalamiesten kiusaksi mutta ei niin sankoin joukoin kuin on totuttu.

Hirvikin kävi leirimme tarkastamassa onneksi ei ollut sama naaras hirvi joka oli noin 5 km alempana leiristämme piinannut kalamiestä pari tuntia yrittäen potkia ja puskea.Kalapaikkana Laisälven oli todella hyvä jos haluaa keskittyä pelkästään taimenen kalastukseen,joessa ei muita kalalajeja ollut tosin alempana Laisälvenillä on harjusta.

Isoimmista taimenista noin puolet oli kirkkaita kaloja jotka nousevat noin 30 km alempana olevista järvistä kutemaan jokeen ja niiden liha oli punertavaa.Joessa oli ilmeisesti myöskin oma taimen kantansa jotka olivat väritykseltään erilaisia kuin järvistä nousevat,myöskin niiden liha oli tosi vaalea.

Vesi laski viikon aikana noin 10 cm aika paljon kun ottaa huomioon että Laisälven saa alkunsa Norjan rajan tuntumassa olevasta jäätiköstä.Kalastuksen kannalta oli ehkä hyvä että vesi oli normaalia alempana,kalat oli aika helppo löytää eikä tarvinnut käyttää kahluuvarusteita pelkät kumisaappaat riitti ihan hyvin.
Ensi vuonna kahvin kalastajat siten aikovatkin mennä lohta kalastamaan Norjaan.
Orkla nimiselle joelle,on kuulemma juhla reissu yksi jäsen tulee ”miehen” ikään ja sitä juhlistetaan lohta kalastamalla. Juhlakalu saa kuulemma lahjaksi rollaattorin jos Panua on uskominen no ensi kesänä sitten sekin asia varmasti selviää.

Iiriksen Kahvin Kalastajat Kotisivu

Back to content