Perhot&Välineet - Kahveen kalastajat

Go to content

Perhot&Välineet

Perhot
Perhot osioon ei ole tarkoitus laittaa valtavaa määrää erilaisia perho teko ohjeita kuvien kera,vaan enemmänkin kertoa että minkälaisilla perhoilla on kalaa tullut kulloisissakin olosuhteissa ja että minkä lajin hyönteisiä ne ovat imitoineet.

Yleisesti tunturissa esiintyy vesiperhosia,päivänkorentoja ja koskikorentoja unohtamatta vaaksiaisia tai tunturisääskiä.

Seuraamme aktiivisesti hyönteis elämää ja mitä esimerkiksi kulloinkin kuoriutuu,sillä tavalla useasti löytää aika helposti sen otti perhon,tokihan jossain tilanteissa joutuu niin sanotusti kalastamaan sokkona jos kelit eivät ole suosiolliset hyönteisten kuoriutumiselle.Silloin yleensä perhon valinta osuu kuulapäihin tai painotettuihin pupiin väreistä voisi mainita ruskean pupan joka tuntuu toimivan kaikkialla,se on jopa todettu hyväksi lohiperhoksi Kalix joella.

Olemme reissuillamme huomanneet että varsinkin raudun kalastus järvillä täysin tyynellä kelillä on tosi haastavaa ja vaatii heittäjältä todella hyvää heitto taitoa ja tarkkuutta,monen monituista kertaa on siima läsähtänyt rautujen uinti reitille ja pelottanut kalat keskemmälle järveä,tavoittamattomiin.Tämän takia olemme pääosin kalastelleet rautua öisin silloin se ei ole niin arka ja tule myös hyvin lähelle rantaa. Toinen kokemuksen kautta tullut asia on,kalastaa rautua pitaperholla kun tuulee vähän tai kohtalaisesti vaikka ei näkyisikään pintakäyntejä.

Vavat
Hommasin tällaisen masiinan Mud Holesta ja rakensin kolme vapaa,kaksi Thomas&Thomas merkkistä toinen on Helix 10` # 6 ja toinen Horizon 9´ # 4 T&T on Amerikkalainen vapamerkki ja aihiot valmistetaan Usassa.
Rakensin myös ST Croixin 10` # 6 sain sen aihion ostettua sen verran halvalla vaikka se on saman luokan vapa kuin Helix ,voin vaikka myydä kyseisen jos löytyy ostaja.
Thomas&Thomas aihiot olivat siinä mielessä helppoja rakentaa koska niissä oli "spine"eli ns. selkä selvästi merkitty ,testasin kuitenkin oliko selkä merkitty oikein ja T&T vavoista oli helppo löytää selkä ja niitä oli vain yksi, ST Croixista taasen piti itse etsiä selkä tehtävä joka ei välttämättä ole niin helppo jos aihiosta löytyy useita selkiä ja Croixissa oli kaksi selkää niistä valitsin vahvemman.
Pakko sanoa että vavanrakenteluun jää helposti "koukkuun" ja tarkoitus on tilata vielä muutama aihio ja korkkikahvat aioin liimata erivärisistä renkaista ja kahvan päät teen kumin ja korkin sekoituksesta.
Vapojen tyviosaan tarkoitus on tehdä ns. Maltan risti , se tehdään langoilla kiertämällä periaate on sama kuin jo tekemissäni vavoissa, mutta mitoitus on paljon tarkempi.
Hommasin yhden kirjan josta löytyy ohje kyseisen kuvion tekemiseen , Decorative Wraps by Billy Vivona.
Tässä on kaksi kuvaa ja jokainen on eri vavasta,vaparenkaat on sidottu vähintään kolmea eriväristä joko normaali sidontalankaa tai sitten metallilankaa käyttäen.
Osassa lakkauksia on kaytetty metallihileitä lakkaan sekoitettuna. Vaparenkaitten sidokset ja on lakattu tietoisesti "tynnyrimäisiksi" muodoltaan.
Samoin vapojen tyveen tehdyt sidokset joissa lankakerroksia voi olla jopa 3 jotensiltä kohtaa ympärysmitta kasvaa sille ei mitään voi.
Kaikki vavat on varustettu yksijalkaisilla keraamisilla vaparenkailla.Vapamerkit on Thomas&Thomas Helix 10` 6 luokka Ja toinen samanmerkkinen Horizon 9´ 4luokka
Ja yksi vavoista on St Croix myöskin 10`ja luokka on 7. Kuvat eivät ole ihan huippuluokkaa mutta eiköhän niistä jotain selviä.

Iiriksen Kahvin Kalastajat Kotisivu

Back to content