Pirtimes - Kahveen kalastajat

Go to content

Pirtimes

Reissut > Reissut
Pirtimes

Ensinmäisen kalareissun lentäen lensimme Kurravaarasta joka sijaitsee noin 20 km pohjoiseen Kiirunasta , lentofirman nimi oli Kiruna Flyg joka nykyään tuntee nimen Kallax flyg. Palvelu oli hyvää, muuten paitsi helikopteri pilotti ei ollut kovinkaan yhteistyöhaluinen ja firman sääntö että 25 kiloa saa olla tavaraa per nuppi,siitä ylimenevästä joutui maksamaan 10 kruunua jokaisesta kilosta,meillä kuudella oli yhteensä noin 100 kiloa yli rajan jotenka jouduimme pulittamaan 1000 kruunua lisää,sen lisäksi mitä olimme jo etukäteen maksaneet. Vähän se sapetti muuta maksoimme mukisematta toinen vaihtoehto oli että jättäisimme oluet pois kuormasta joka ei tullut kysymykseenkään. Ensin katsoimme koordinaatit kartalta Per Wälitalon kanssa joka oli tuolloin töissä Kiruna Flygissä,koordinaatit annettiin pilotille ja kopteri lastattiin,osa porukasta hyppäsi kopteriin,jouduimme tekemään kaksi lentoa koska mukaan oli lähtenyt Esso,Pekka,Jari,Panu,Tomi ja Simo.

Koitimme jututtaa pilottia lennon aikana,mutta hän ei vastaillut kyselyihimme , ajattelimme että antaa aijän olla,yhtäkkiä pilotti kysyi että mihin olimme menossa,ihmetys oli suuri koska olihan Pelle antanut koordinaatit pilotille ennen lähtöä,no onneksi Simolla oli kartta taskussa ja hän näytti kartalta paikan johon halusimme. Pilotti oli siinä vaiheessa lentänyt noin 30km ohi paikasta johon halusimme,vihastuksissaan hän käänsi kopterin niin että rupesi lentopelkoisia ihan hirvittämään. Pääsimme kuitenkin nopeasti takaisin kohtaan jonka näytimme kartalta,alapuolella näkyi pieni aukea alue,sanoimme pilotille että hän voisi laskeutua aukean oikeaan reunaan,no hän laski tietysti kopterin aukean vasempaan reunaan,koitimme hillitä itsemme vaikka eihän se helppoa ollut varsinkaan kun Panulla oli vaikeuksia helikopterin nelipiste vöiden kanssa kun olimme laskeutuneet,ei meinannut aueta,niin olimme kuulevinamme kopteri pilotin puhuvan jostain ”fin jävelistä”,silloin oli lähellä ettei ruvennut lätty läpisemään. Palattuamme annoimme palautetta pilotin käytöksestä,on kuulemma ennenkin huomautettu,silloinen pilotti ei työskentele enään Kallax flygissä,kaveri oli ihan selvästi väärällä alalla, tuumasimme.

Kun toinenkin lento oli tuonut koko porukan joen varteen,laitoimme teltat pystyyn ja vavat kuntoon, keittelimme kahvit ja loimme katseita joelle joka oli ihan leirimme vieressä ja hyvältä näytti vesi ei ollut kovin korkealla,vesi oli suhteellisen kirkasta vaikka Pirttimes joki virtaan hyvinkin soisessa maastossa ja leirimme kohdassa olevassa suvannossa näkyi ihan kivasti tuikkeja.Kahvit juotuamme ja tietysti ”Iiriksen kahvit”,levittäydyimme joella vavat mukana ja siitä alkoi noin viikon kalastus rupeama. Pääosin kala mitä saimme oli harjusta jota tulikin ihan riittävästi ja vähän ylikin,suurimmat noin kilon kaloja.Joessa piti olla myös taimenta ,mutta emme niitä jostain syystä löytäneet ,vasta kuin viimeisenä päivänä silloin joen vesi oli noussut aika paljon ehkä noin 20cm,mahtoiko veden nousu saada ne liikkeelle. Pirtimes joessa on myös kova hauki kanta,huomasimme sen kalastaessamme harjuksia,joskus saattoi harjuksesta olla vain puolet jäljellä kun se haavittiin .
Yhtenä iltana innostuimme heittelemään ”leipiä” kivillä leirimme kohdalla olevaan suvantoon Tomin heittäessä,kivi pomppi vedessä ja näytti tulevan uusi ennätys kun äkkiä kiven kohdassa kävi kova molaus ja kivi katosi ja ennätys jäi syntymättä.Siinä sitä ihmeteltiin porukalla että mikäs perkeles sen kiven nappasi,rohkeimmat arvelut oli että karhu sen vei tai joku muu metsän elävä.

Samana päivänä suvannossa kävi tuikkeja aika tavalla ja Simo laittoi Europa 12 pinturin 14 koukkuun sidotun. Harjus otti iloisesti perhoon kunnes perhoon pyörähti ihan selväsi isompi kala,joka vei siiman lähestulkoon kokonaan kelalta. Kala hyppäsi monta kertaa muuta emme nähneet sitä kunnolla,koska oli hiukan jo hämärää,pikkuhiljaa kala alkoi väsyä siinä vaiheessa huomasimme että haukihan se oli, pettymys oli suuri.
Otimme kuitenkin hauen ylös ja Tomi sen perkasi ja katsoi että mitä se oli syönyt,kaikkien yllätykseksi hauen mahasta löytyi Tomi heittämä leipäkivi. Hauki painoi noin 2 kiloa. Viikon aikana saimme useita satoja harjuksia joista osan söimme ja loput päästimme takaisin jokeen,koko viikon aikana emme muita ihmisiä nähneet,löysimme kylläkin karhun jäljet noin kilometrin päästä leiristämme.

Pirttimes jokea voi ihan hyvin suositella todella mukava paikka kalastaa joki ei ole iso,mutta selkeä pienet kosket ja suvannot seuraavat toisiaan,kalat helppo löytää maasto joen ympärillä on hankala suota ja suota ja taas suota ja välillä tiheitä pajukoita joista ei tahtonut läpi päästä.
Perhoista voisi mainita vesiperhosten ja päiväkorentojen kaikki muodot,uppoperhosta pinturiin. Varsikin kuulapäiset perhot olivat hyviä pyyntivälineitä. Kalastus luvan hinta taisi olla 150 kruunun luokkaa viikko. Voisi myös mainita että hyttysiä ja mäkäräisiä alueella oli riittävästi .

Iiriksen Kahvin Kalastajat Kotisivu

Back to content